Gröning Arkitekter har kreeret byplanen til IrmaByen, som er den nye bydel omkring Irmas gamle domicil i Rødovre. ’En moderne by til det moderne menneske’ kalder vi det omfattende projekt, som er en ny type boligområde for sine beboere. Vi lever ikke snorlige liv i dag, og vi bevæger os hen imod et samfund gearet til individuelle ønsker. IrmaByen vil give plads til at leve aktive gode liv med rum til forskellighed.
Den nye bebyggelse dækker 105.000 m2 til boliger og 10.800 m2 til erhverv. Placeret mellem de grønne områder Espelunden og Vestvolden skyder lejligheder, rækkehuse, townhouses, villaer og punkthuse op og øger Rødovres befolkningstal med 10 procent. Der er tale om ca. 1000 boliger, der stiller krav til nye tiltag som børnehaver og infrastruktur. Boligformerne er bevidst forskellige, så man tiltrækker både seniorer, de unge, singlerne og børnefamilierne.
IrmaByen er delt op i en sydlig og nordlig del. Midt i det hele ligger Kaffetårnet med en plads, der kiler sig ind mellem de to områder. På pladsen vil der være en legeplads, en skaterpark og petanquebaner. Kaffetårnet bliver også socialt centrum for hele bydelen og er tænkt som Rødovres nye vartegn. Ideen er, at det skal blive en slags madtempel, hvor man kan tage på café, høre et foredrag eller købe de sidste nye økologiske madvarer. Et kulturelt og gastronomisk centrum. Vi planter også æbletræer og brombær, så man kan smage på bydelen.
I kvartererne vil man kunne finde f.eks. beachvolleybaner inspireret af Rødovre Kommunes gode sportslige tilbud. Tanken er, at man lige uden for sin dør kan dyrke sport og møde sine naboer, unge og gamle. I de forskellige kvarterer har vi placeret små pladser, der også kan danne ramme om det sociale liv.
Historien bag IrmaByen går tilbage til 60’erne, hvor Irma byggede Kaffetårnet. I bygningen blev kaffen forarbejdet og fik mærkater på, før den blev kørt ud i butikkerne. Da COOP overtog Irma, ønskede de af komme af med Kaffetårnet, der stod tomt og ubrugt hen. COOP lavede en aftale med Rødovre Kommune om at købe tårnet for 100 kr. og slap dermed for at rive bygningen ned.
Annette Krarup var den første, der så mulighederne i at bebygge området, og nu samarbejder hun om projektet som udviklingsdirektør i ELF Development med Claus Gröning hos Gröning Arkitekter. Gröning Arkitekter tegner halvdelen af områdets boliger. Byggeriet gik i gang i 2015.