Sluseholmen - Fyrholm

 

Fyrholm på Sluseholmen

 

Adresse: Fyrholm. Sluseholmen, Københvn S.

År:

Omfang:

 

 

Andre projekter i området:

Sluseholmen masterplan

Fyrholm

 

 

Fyrholm, der er en del af Københavns nye kanalby – Sluseholmen - ligger direkte ud til de to store havneløb, Sluseløbet og Teglværkløbet, med frit

udsyn til Amager Fælleds fredede, grønne arealer. Området omkring Sydhavnens sluse har længe ligget næsten tomt efter at den tunge erhvervstrafik

i havneløbet blev afviklet og det naturlige liv i området starter derfor forfra med de beboere, der flytter ind.

 

Det er en proces, der ikke kommer

af sig selv, men skal hjælpes på vej. Gröning Arkitekter – der er hovedarkitekter for en del af området - har derfor arbejdet bevidst med at skabe

nogle udendørs rammer, der understøtter det naturlige udeliv og mødet mellem mennesker i hverdagen. Fyrholmskarreen er den første af mange

karreer og her har man bl.a. etableret et særligt gårdrum, der fungerer som mødested og på en gang er offentligt og privat. Inspirationskilden til gårdrummet er Begijnhof i Amsterdam - et anlæg fra 1400-tallet. der ligger omsluttet af gamle, traditionelle hollandske huse.

 

Stedet hørte oprindeligt til en katolsk kvindeorden, der levede et puritansk liv omkring det tilbagetrukne haveanlæg med en kirke i midten. Fyrholms gårdanlæg er udformet, så det på mange måder ligner Begijnhof. Der er en stor, græsplæne omkranset af vinduer ind til husene og virkemidlerne er meget sparsomme: lave lange hække og et stisystem. Intentionen er, at man med det samme skal kunne overskue det hele og få fornemmelsen af fredfyldt park, hvor man har lyst til at opholde sig.

 

Rundt omkring er der placeret små pladser og fællesområder, der opfordrer til udeophold og mødet mellem beboerne i de 193 boliger. Bl.a. går man ikke direkte fra parkeringskælderen op til sin egen etage, men skal først henover en lille plads for at komme videre til boligen. Der er direkte adgang til anlægget gennem to store åbne porte i hvert hjørne af byggeriet. Og hele stueetagen er udformet, så rummene kan ændres til butikslokaler i takt med at behovet opstår. Samtidig har Københavns Kommune besluttet at bevare det liv, der allerede udspiller sig omkring den nærliggende bådklubs små røde træskure, der ligger med front mod havneløbet.Alt sammen noget, der er med til at skabe liv og understøtte det naturlige møde mellem naboer.